Friday, August 10, 2007

Provokatiivselt vaimsusest

Kuna mõni päev tagasi liigitas kaasblogija Märt Saar mind provokatiivseks seksuaalsuse teemadel arutlejaks, siis otsustasin kirjutada oma seekordse blogi tunduvalt vaimsema. Oma tavapärasest provokatiivsest alatoonist ei suuda muidugi loobuda...


***

Kõiges, mis me teeme on oluline vaid see, mis meil nö kõrvade vahel on. Ehk siis meie mõtted, ja ka tunded, mis vastavate mõtetega kokku käivad.

Meie mõtetest saavad alguse sellised tunded nagu armastus, usk, lootus, romantika, entusiasm... Aga ka ihalus. Ihalus siis mille iganes suhtes - armastus, sõprus, parem elu, rahulolu, raha, auto, ... (siin võib igaüks vabalt mõttes lünki täita).

Meie mõtete ja meie tunnetega on seotud ka me teod. Ehk kes end millelegi on pühendanud - kes vaimsetele asjadele, kes materiaalsetele. Küsimus ei ole aga mitte tegudes endas. Asi seisneb pigem mõtetes, millest need lähtuvad.

On ju võimalik end ümbritseda äärmiselt vaimse või koguni religioosse eluga olles samas ise sisemiselt ebapuhas. Ja on võimalik elada kõige suuremas patupesas seesmiselt puhastununa. Näitena võiks ehk tuua oma kunagiste pattude pärast häbeneva nunna, kes nüüd näiliselt jumalakartlikku elu elab, kuid sisemiselt üha uuesti ja uuesti oma minevikku meenutab ning sellest (nii patust kui ka mälestusest) vabaneda ei suuda ega taha. Või siis naisterahva, kelle templiks on (küll kiriku jaoks ebajumalate kummardamise alla liigitatav) tema enda keha ja kes hoolitseb selle eest ülima tähelepanuga. Kui see hõlmab ka seksuaalseid naudinguid, siis see on vaid üks osa templiriitusest.

Absoluutselt kõige juures on oluline see mõte, millest konkreetne tegevus alguse saab. Teesklemine ja variserlikkus teevad kahju vaid inimesele endale. Ja kui Piiblist või Uuest Testamendist rääkida, siis variserlikkust ei kiitnud heaks ka Jeesus.

Seega võib seks oma loomult olla täiesti ebapuhas ka siis, kui seda teevad abikaasad juhul kui nad oma mõtetes puhtad ei ole. Pühalik võib seks olla ka abielueelse/välise tegevusena kui selle taga on soov saada ise ülimat naudingut ja pakkuda seda oma partnerile ning kui nende partnerite vahel on hoolitsus ja armastus...


Foto maria cecilia camozzi
Flickr.com